Det är väl ungefär vad försvaret klarar av

Enligt DN är det aktuellt att låta Nordic Battle Group, NBG, gå högvakten. Låter som en alldeles utmärkt ide.
Den uppgiften låter vara i ungefär paritet med vad försvaret har för manskap att disponera.
Undrar bara om de klarar av att bevaka slottet 24 timmar per dygn, eller om förslaget bara avser kontorstid, helgfria dagar.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

6 svar på Det är väl ungefär vad försvaret klarar av

 1. Hasse skriver:

  De vill gå högvakten för att få acceptans i allmänhetens ögon. De körde ju en reklamkampanj på TV med detta Nordic Battle Group för inte så länge sedan också om ni minns.

  Från högre ort förstår man nämligen att den här actionpackade snabbinsatsstyrkan, the Nordic Battle Group to speak klarspråk, inte känns helt okej hos gemene man. Detta med att på Bryssels uppmaning och under brittiskt befäl dra upp till 600 mil från Svedala och skjuta prick på infödingar i länder med oljetillgångar (Tchad är på tapeten) känns kanske lite fel, som om det inte har ett dugg med försvar av Sveriges gränser och befolkning att göra.

 2. Alex skriver:

  Ar det nagon som pa alvar tror att EU skall ”skjuta prick på infödingar i länder med oljetillgångar”?.

  Nog for att det gar att overdriva lite men nagonstans blir det ju lojligt…

 3. Erik skriver:

  Klart de fixar det! De är ju Elitsoldater?!!!

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=708499

 4. Nisse skriver:

  Poängen med bloggen är väl att kritisera oförmågan hos svenskt ”försvar” att försvara just Sverige!
  Men för att landet skall kunna försvaras måste det finnas en politisk vilja till just försvar av nationen. Tyvär så känner sig den politiska härskarklassen dvs ministrar o partiledningar, mer hemma i Bryssel än i Stockholm och riksdagen är ju numer ett rundningsmärke, för att tala klarspråk! fisken ruttnar från huvudet! och Sveriges dagar som egen nation är räknade. Morgondagens Sverige kommer bestå av människor från en mängd länder och kulturer där det antagligen är vanligare att söka inspiration i Koranen än bibeln och där sagor o kulturella värderingar stammandes från mellanöstern/Afrika är mycket mer allmänngiltigt än Emil i Lönneberga eller Svenska folksagor. Att på den grunden kunna hålla ihop ett motstånd mot en yttre fiende är omöjligt och knappast ens önskvärt, vi får det bättre i ett stor Ryssland med en någorlunda homgen majoritetskultur än ett lillSverige där sharialagar är en högsta kulturformen.

 5. gester skriver:

  Visst är det så Nisse att inlägget är en ironisk kommentar om att vi konsekvent har nedrustat vårt försvar. Jmfr med andra länder som Finland som för halva vår försvarskostnad kan ställa upp med ett betydligt starkare försvar. Nu pratar jag inte om hur mycket folk de har i den styrkan som skall skickas att kriga i andra länder utan det som finns på hemmaplan.
  Vi kan ju som exempel ta de där nya kustkorvetterna som inte kan användas i konflikthärdar då de saknar skydd för anfall bakifrån. Detta av besparingsanledningar. Några miljarder bokstavligt talat kastat i sjön.

  Alex, tror inte att Hasse menade att de åker dit medvetet för att skjuta på civila. Men i en konflikt drabbas alltid civila. Nu är det starka krafter som vill skicka iväg Jas-plan till Afghanistan för att bomba lite.
  Hur det är med de bombningarna ser vi ju redan nu. Världens mest avancerad krigsmakt, USAs, kan inte skilja på vilka som är fiender eller civila.
  Vi lär knappast klara det heller.

  (Får väl tillägga att jag inte riktigt delar Nisses analys av framtiden för övrigt, så den får stå för honom)

 6. Johan Assarsson skriver:

  Vi har haft fred i 200 år.Så nu måste vi åka ut i världen och föra krig.
  För skams skull inte i Irak men i Afganistan och Tchad och Darfur går det bra.
  2800 Hamiltonare är mer än glada att få ge sig av och just ”skjuta prick..” fast det kallas att ”hjälpa”.
  Och försvar här hemma behövs inte det är partierna ense om.
  Men värnplikt måste vi ha så att man får rekryter till hamiltonkåren.
  Helst fortsättningsvis hålla den värnpliktige lika rättslös som nu så att man vid behov kan tvinga värnpliktiga till utlandsinsats…..
  Rätten att skriva ut soldater för utrikes krigståg ….precis som Gustav II och Carl XII och Carl IX och de andra historiska massmördarna….håll liv i gamla traditioner!

Kommentarer är stängda.