Brottsförnekaren Sarnecki i högform

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, förnekar sig som vanligt inte. Det är han som likt Bagdad Bob ständigt hävdar att brotten i princip minskar år efter år i Sverige. Trots att alla siffror visar på motsatsen.
Sarneckis käpphäst är att det bara begås ungefär 100 fall av dödligt våld varje år i Sverige och har gjort så sedan hur längre som helst. Att sedan BRÅ visar på siffror över 200 hundra beror på att polisen gör fel när de redovisar dödligt våld.
Faktiskt det enda brotten enligt BRÅ och Sarnecki som polisen inte klarar av att redovisa korrekt. Cykelstölder och andra mindre brott klarar däremot polisen av att redovisa rätt.
Visst kan jag tänka mig att polisen, eller snarare dess chefer framför allt i Skåne är inkompetenta till att redovisa korrekt men det är en annan sak.

Nu försöker Sarnecki på att förklara bakgrunden till de upploppen vi haft på ställen som Rosengård, Rinkeby och andra ställen.
Han och Felipe Estrade, en sådan där kriminolog till, menar att det rör sig om strukturella problem som kan uppstå i samband med skolavslutningar och när sommaren tar slut.
Sedan spinner de vidare och menar att de som bråkar saknar framtid och hopp av att gå länge utan arbete och sysselsättning och de därför ger utlopp för sin frustration genom att kasta sten och syssla med mordbrand.
Jag får intrycket av att Estrade och Sarnecki lever in en annan värld och vägrar ta till sig verkligheten.

Vandalismen och mordbränderna orsakas av ungdomar knappt 20 år gamla, ungdomar som redan har valt den kriminella banan, ungdomar vars antal på respektive oroshärd knappast överstiger några dussin.
Att våldet eskalerar beror på att samhället inte vidtar de åtgärder som man skall göra mot kriminella individer: Gripa och lagföra dem.
Svårare än så är det inte Jerzy Sarnecki.

Men Sarnecki är av något dunkelt syfte motståndare till alla repressiva åtgärder från samhället utan vill istället att vi skall gulla med de kriminella.
Och tyvärr är det hans syn som har fått råda de senaste 30 åren i Sverige. Och nu ser vi resultatet med den inställningen.
Ständigt ökande våld i samhället, skottlossning i princip dagligen mellan kriminella gruppering, våldtäkter och misshandel, övergrepp i rättssak, tillhör rutinerna i varje polisdistrikt.

Men det var värre förr enligt Sarnecki.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

2 svar på Brottsförnekaren Sarnecki i högform

  1. Lars skriver:

    Kan inte annat n att hålla med. Begår man ett brott, oavsett anledning, så skall man dömmas. Kan en pedofil skylla på att han är arbetslös, kan en skattefifflare skylla på taskig barndom?

  2. Pingback: Kan vi inte ge Jerzy Sarnecki förtidspension nu? | Gester...med ord

Kommentarer är stängda.