Bombattentat i Stockholms tunnelbana

Vid 17-tiden igår, mitt under största rusningstrafik, drabbades Stockholm av en ohygglig katastrof som vi aldrig tidigare upplevt i vårt land.

Många pendlare var på väg till sina hem i förorterna när en bomb plötsligt briserade i närheten av centralen. Människors hjärtskärande skrik hördes. Tunnelbanan var täckt av blod. Delar av nyss levande människor låg utspridda. Det luktade slakt.
Vagnarna såg ut som att någon tagit itu dem med en enorm konservöppnare.

Lukten av bränt kött vara kvävande. Stapplande människor som föll ihop innan de nått sina bårar. Brandmän och ambulanspersonal arbetade så svetten lackade. En del spydde när de såg vidrigheterna. Läkare och sköterskor sprang som små myror för att kunna hjälpa så många som möjligt på så kort tid som möjligt.

Hur många då? Hur många är döda? Hur många svårt skadade? Hur många drabbade för livet?
64 individer har på ett tidigt stadium konstaterats avlidna. Ungefär 900 personer, resande och väntande på stationen, tror man kan ha skadats av bomben. Mer eller mindre. Man misstänker att fler dödsfall kommer att inträffa. Många av de omhändertagna är mycket svårt skadade och misstanke finns att alla omkomna ej hittats ännu.
Framtida trauman hos överlevande människor får vi lämna över till just Framtiden.

– Varför händer denna avskyvärda bombning i Stockholm? I Sverige? – Vi, som under många decennier fört en neutralitetspolitik, som klarat vårt land från de stora världskrigen. Vi drabbades inte av terroristattentat som USA, England och Spanien. Vi var ju neutrala.

– Men tider förändras. Neutralitetspolitik likaså. Lilla Sverige, en tacksam plats för träning. Nedrustat polisväsende. Säkerhetspolis med stora överarmar och korsdrag mellan öronen. –

Svenska Fredsstyrkor i Afganistan utvecklades så småningom till stridsstyrkor. Svenska pojkar bli nu kanonmat pga att regeringsdirektiven har ändrats. Det är inte humant och det är oärligt som Alliansen gör.
Alliansen säljer ut vår neutralitet till NATO. Svenska korvetter ska ingå i NATO-styrkor. Vilken tacksam tummelplats lilla före detta neutrala Sverige kommer bli för vältränade världsterrorister.

Inga Lill

Se även artiklar i SVD 123 DN 1.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Intressant?

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.