10-talet lär inte bli trevligt

Forskare börjar sia om hur nästa årtionde kommer bli för världen. Och tyvärr så kan jag nog stämma in i att det nog inte kommer bli så bra de närmaste 10 åren framöver.
Skulle nog tro att det blir riktigt illa till råga på allt.

Övervakningen fortsätter
Vilket innebär att mer och mer av vår frihet kommer beskäras av myndigheterna. En hel del steg har redan tagits där med Ipred/FRA och annat. Men vi lär med stor sannolikhet få en eskalering även på det området.
Räcker med ett terrorattentat i ett västligt land så kommer ytterligare övervakningslagar läggas fram, och drivas igenom.

Iran
Konflikten mellan Israel och USA på ena sidan och Iran på den andra lär ge upphov till ett krig inom de närmaste åren. Ett krig med konsekvenser som kommer bli mycket svåra att beräkna, med mer än att det kommer bli allvarliga för stora delar av världen.

Irak
Irakkonflikten lär fortsätta även om fokus flyttas över till Afghanistan mer och mer. Men Irak lär fortfarande vara ett land i mer eller mindre kaos i åtskilliga år framåt. Med stor sannolikhet kommer landet delas i mindre delar och konflikten fortsätter som ett lågintensivt krig.

Afghanistan
Det landet kommer med stor sannolikhet återgå till ett talibanstyre när USA till slut kastar in handduken efter att ha fått alltför många stupade soldater och stått och stampat på samma fläck.

Terrordåd

Lär det bli ett antal under nästkommande årtionde. Förr eller senare lyckas de igen i västvärlden.
Visserligen lyckades attentatet med bomber i kalsongerna inte så bra den här gången. Men för att citera IRA.
Idag hade vi otur, men kom ihåg att vi bara behöver ha tur en enda gång.

Pakistan
Ett nyckelland i kampen mot terror. Dock mycket instabilt. Där, om vi har otur, lär det landet gå åt samma håll som jag tror Afghanistan kommer göra. Någon form av talibanstyre med kärnvapen.

Ryssland
Björnen har vaknat och är medveten om sin styrka. Troligtvis kommer några fria stater som tillhörde det gamla Sovjet, annekteras med våld under de kommande tio åren. Vilket kan ge rätt så otrevliga konsekvenser med tanke på vad USA och Nato kommer ha för åsikter om det hela.

Kina
Är på väg att vakna ordentligt. Så landets utsugning av den Afrika kommer fortsätta med oförminskad takt. Ett antal västföretag lär också köpas upp med den följden att arbetslösheten kommer öka ytterligare i väst.

Miljön
Ja inte lär det hända speciellt mycket på den fronten alla fagra ord till trots. Det är för stora skillnader mellan länders inställning till det hela. Så alla traktat och löften lär just bli löften och ord skrivna på ett papper. Handling lär vi inte se mycket av.

Ekonomin
Då banker numera har lärt sig att staten går in och räddar dem när de lånar ut för vilt så är det just det de kommer fortsätta göra. Och försätta omvärlden i fler finansiella härdsmältor. Inom fem år skulle jag misstänka att nästa bubbla spricker.

Kärnvapen
Risken finns att kärnvapen kommer användas som konfliktlösare i nästa decennium. Ett antal tänkbara kandidater finns att välja på redan nu.

Sammanfattning
Ja inte ser jag speciellt ljust på den närmaste framtiden. Utan tyckte vi 00-talet var dåligt är det ingenting emot vad vi kommer tycka om 10 år när det gäller 10-talet.
Jag har en förhoppning om att jag har fel, men tyvärr lär jag inte få fel på så många punkter här ovan.

ABFrån min horisont


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Intressant

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

2 svar på 10-talet lär inte bli trevligt

 1. Martin skriver:

  Jag är rädd för att mycket av vad du säger kommer slå in… Vill även tillägga att jag tror USA kommer kollapsa (ekonomiskt) inom 10 år också.

 2. urban skriver:

  Nu hade jag kanske väntat att någon skulle komma med ett inlägg i stil med, ”Så illa går det nog inte” 🙂

  Men visst kan du ha lite rätt i det med tanke på underskottet i deras ekonomi.
  Dessutom är det problemområdena ovan de vi känner till. Det kan komma upp nya helt plötsligt till det här. Tänk tillbaka 10 år. Fanns nog inte med i folks tänkande om 11 september och de konsekvenser som det skulle föra med sig för i princip hela världen.

  Egentligen fattas det väl bara att de dyker upp aggressiva utomjordingar till det här 🙂

Kommentarer är stängda.