Skjuta saker framför sig

De sk snabblånen kritiseras från allt fler håll. Senast nu på EU-nivå. Tillgängligheten och med den hastighet man kan få lån utan att det görs en kreditkontroll skall tydligen ses över.
En del verkar ta nya lån för att täcka upp de gamla som skall betalas.
Men är problemet egentligen så nytt?

Påminner mig om när jag arbetade i krogvärlden i Stockholm för ett antal år sedan. Dryga 19 år gammal började jag där och blev kvar några år. En ”bekant” till mig utvecklade ett system för att få pengar att räcka till under längre period trots att de egentligen inte fanns från början.
Efter ett arbetspass på krogen ville han gärna gå ut och koppla av lite. Detta eftersom arbetsplatsen stängde klockan ett på natten. Gott om tid att fortsätta med andra ord. Hotell Continentals Tahonga bar var ett utmärkt vattenhål.

Checkar var i allmänt bruk på den tiden. Så utan pengar på kontot skrev han glatt ut en check på 200:-. Konsumerade upp 200:-. Ölen och drinkarna var mycket billigare nu än då. Fast å andra sidan var lönen lägre så det kanske jämnade ut sig.
Eftersom han hade frågat visste han att checken skulle nå banken dagen efter. I detta fall innebar det inte den morgonen han klev upp utan först dagen därpå.
Men andra ord en check som skrevs ut natten till tisdag gick till banken först på onsdag för inlösen från hotellet.

Så efter arbetet på tisdag var det dags för baren igen. Nu skrevs en check på 400:- ut. Det konsumerades för 200:-. På onsdagen när den första checken på 200:- skulle lösas in var han där på banken och satte in 200:- på kontot för att täcka underskottet som skulle ha uppkommit på konton annars.
På onsdag, ja ni förstår principen. Märkligt var att det fungerade tills det var dags att skaffa nya checkar.
Då hade en tjänsteman på banken vissa synpunkter. Detta lite beroende på att min bekant inte alltid var så pigg på morgonen då han arbetade kvällar och kanske inte alla gånger hann sätta in pengarna före hotellet hade löst in den senaste checken.
Tjänstemannan ansåg att eftersom då det inte var ett checkkonto med kredit att den typen av transaktioner inte var så lämpliga.
Argumentet från min ”bekant” att eftersom han redan hade börjat använda kontot som att han hade kredit och det därigenom skulle vara lämpligt att ge honom kredit föll inte i god jord.
Så han fick lämna banken med förvisso något som såg ut som ett checkhäfte till formen. Men de var gula och med stora bokstäver stod det på varje check. OBS EJ CHECK. I lite mindre bokstäver Utbetalningsorder.

Men som sagt det fanns fler banker. Om nu någon ändå känner för att inleda samma system med snabblån kan man börja här med smslån.

Det här inlägget postades i På spaning efter den tid som flytt. Bokmärk permalänken.