Miljö går före hälsa och säkerhet

Att miljön sedan länge verkar överordnad allting annat kan man konstatera i en del fall. Säkerhet och hälsa för människor är av mindre betydelse bara det är miljövänligt så kan man bortse från de skadliga konsekvenserna på människan.

Nu är de giftiga och hälsovådliga kvicksilverlamporna på tapet igen. Inte nog med att de innehåller giftiga mängder kvicksilver som förr eller senare kommer leta sig ut i naturen.
De är dessutom inte speciellt nyttiga att vara nära om de går sönder inomhus.
Här är instruktionerna när en varm lågenergilampa går sönder.
Öppna fönster för att vädra ur rummet där lampan gått sönder. Lämna sedan rummet och stäng dörrarna i 20-30 minuter.
Står mer på Energimyndigheten om det.
Nyttigt eller hur?

Där kan vi prata om miljöfarligt gods. Men det gör ingenting vi spar ju lite energi så de vanliga glödlamporna håller på att fasas ut enligt ett beslut från EU. Samma EU som några gånger per år flyttar mellan Bryssel och Strasbourg med lastbilar.
Då är miljön inte viktig. Inte för byråkraterna där nere. De har andra regler eller snarare inga regler alls.
Och den kära Cecilia Malmström håller nu tyst om det eftersom hon själv sitter på första parkett och öser ur köttgrytan.

Den senaste om kvicksilverlamporna är att man visst inte skall vara nära dem heller när de är tända. 30 cm skall man visst ha som minsta säkerhetsavstånd, idag vill säga. Men det är väl ingen större fara om  larmet nu stämmer. Det blir väl bara till att flytta skrivbordslampan, sänglampan och lite annat. Vad gör man inte för att spara lite energi i Sverige.

För egen del så bytte jag mina dubbdäck idag till vanlig däck. Passade samtidigt på att beställa nya dubbdäck då de var lite slitna. Betonade mycket noga för däckverkstaden att det skall vara dubbdäck runt om när jag byter i höst igen.
Jag prioriterar min egen om min omgivnings säkerhet framför några miljödårars påfund.

Det här inlägget postades i Klimathotet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Miljö går före hälsa och säkerhet

Kommentarer inaktiverade.