Här släcks inga lampor

Så var det dags för det populistiska jippot Earth Hour i år igen då.

Ett jippo som har till syfte att minsann visa att man bryr sig om miljön en timme per år och sedan leva vidare med gott samvete och oförändrade vanor fram till nästa år när det är dags att släcka några glödlampor igen.

Någon större anslutning till det hela verkar inte heller finnas om man ser på rapporterna från Svenskt Kraftnät. Tidigare har det i alla fall inte gjort något synbart avtryck i elproduktionen.
Nu är inte syftet dock att spara el primärt med detta jippo men det är en bra mätare på hur många som hörsammade uppmaningen att släcka.
WWF försöker dock få till det som att över 50% av svenska befolkningen släckte förra året med hjälp av en SIFO-undersökning. Och visst blir man uppringd och får frågan om man släckte är det behändigt att svara ja för att framstå som en politiskt korrekt person.
Men i elförbrukningen satte det inget spår trots detta. Bortsett nu från detta så om man nu verkligen vill göra något så kan man börja i del lilla skalan för sig själv.
Förslagsvis avstå från den där flygresan till Thailand, handla i den lokala butiken inte åka till stormarknaden med bil. Visst lite dyrare blir det men bättre för miljön.
Inte stå som en fåne i någon kö för att köpa den senaste elektronikprylen från Apple.

Glödlamporna hemma är också ett sätt att gå vidare. Byta ut lågenergilamporna med kvicksilver i till förmån för Led-lampor. Mycket dyrare men garanterat bättre för miljön.
Finns en hel del till man kan göra.
Men viljan verkar vara lite dålig på det området. Hellre så släcker man ned några lampor i en timme och tror i sin enfald att man gjort något viktigt.

Nedsläckta bloggare: Mina365

Upplysta bloggare: GermudFröjdh

SVDSVDSVD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Det här inlägget postades i Klimathotet. Bokmärk permalänken.

8 svar på Här släcks inga lampor

 1. Du har helt missuppfattat Earth Hour. Syftet är att sprida ett budskap och att uppmärksamma ett större, mer omfattande problem och där har man onekligen lyckats. Om folk släcker eller inte spelar inte särskilt stor roll i sammanhanget. Se istället det hela som en gigantisk reklamannons. Självfallet är målet att göra folk medvetna samtliga 365 dagar på året och inte en timme under en dag. Det är bara en bland åtskilliga åtgärder som vidtas för att åstadkomma förändring.

 2. urban skriver:

  Jag vet syftet med det hela.
  Men på vilket sätt anser du att man har lyckats?
  Jag kan inte se att det fått någon effekt. Tvärtom, resandet med flyg utomlands till semestermål har ökat bara för att ta ett exempel.
  En mycket liten del köper t.o.m. den nya tidens avlatsbrev (utsläppsrättigheter) och skryter om det.

  Den här typen av jippon som Earth Hour motverkar snarare syftet. Bara att titta på hur det kommenteras av er som tycker ni gör en god gärning att släcka och hur det marknadsförs.
  Men släck lamporna i en timme och tro att ni påverkar någonting. Att börja leva efter den devisen är alldeles för jobbigt och faktiskt rätt så dyrt också.
  LED-lamporna som vi byter till är som exempel mycket dyrare än de miljöfarliga lågenergilamporna som miljömupparna vurmade så mycket för tidigare.

 3. OntiArmen skriver:

  Jaa…jag vet inte nu hur du skall få det att lysa i ert hus i fortsättningen eftersom din respektive med största sannolikhet kommer stoppa gift i din drajja om du fortsätter förespråka kärnkraft? Dessförinnan har du ju ondgjort dig över vind, kol och solkraft. Nu har vi ju bara vattenkraft kvar…här i Sverige alltså…Så hur tänker du lösa detta nu då? Låta kaminen lysa?

 4. urban skriver:

  Vattenkraft har jag tidigare föreslagit att vi kan bygga ut som du vet. Solkraft där har du inte läst vad jag skrivit om det, så där är det tvärtom mot vad du säger.
  Att det inte satsas på det är nog enbart för att det är lite svårare att ta ut skatt på solkraft.

  Men gör du som de andra fåtaliga släck en timme i kväll och känn hur godheten sprider sig inom ditt sinne.
  Sedan kan du sätta dig i bilen och blåsa på som vanligt. Tills det är dags att släcka igen nästa år.

 5. OntiArmen skriver:

  Nejdå, dumheter…var någonstans står det att vi också skall släcka våra lampor i mitt inlägg? Jag bara undrar lite över ditt gnäll om energi. Det är säkert så som du säger att vi just i Sverige kan lösa det med vårt vatten. Men vi är ju inte det enda landet i världen som behöver energi…

 6. urban skriver:

  Att du skulle släcka lamporna ikväll var ett förslag.
  Dessutom verkar du ha missat syftet med mitt inlägg. Det handlade om fåneriet med Earth Hour.
  Ett jippo som tar sig smått löjeväckande toner när man läser WWFs hemsida http://www.wwf.se/vrt-arbete/klimat/earth-hour/bli-en-superhjlte/1337489-superhjltar-earth-hour
  Verklighetsfrånvända miljömuppar.

  Skall vi i Sverige ta på oss ansvaret för att förse resten av världen med el hade du tänkt?
  Ett av felen med denna manifestation är just att man drar alla länder över en kam. Energibehovet och produktion ser olika ut i länder.

  Om vi nu skall spela Bror Duktig i världen så kunde vi börja med att bygga ut vattenkraften, sälja av Vattenfalls alla tillgångar utomlands och lägga det på energiforskning som vi sedan kan exportera. Men det kommer aldrig hända, vilken regering vi än får. Skatteintäkterna är för stora för att göra det. Den nuvarande regeringen skulle använda det till att sänka skatterna, en S-märkt regering för att höja bidragen I vilket fall som helst så kommer pengarna hamna på andra ställen.

 7. Wedholm skriver:

  Jag tände varenda lampa i lägenheten och åkte dessutom hemifrån under Earth Hour. I vanliga fall brukar jag såklart släcka när jag åker hemifrån, det kostar ju pengar att ha tänt förjämnan. Mitt tilltag var en (liten) protest mot Earth Hour och det sätt som det marknadsförs, med skräckscenarier om en obeboelig jord.

 8. urban skriver:

  @Wedholm. Vi gjorde väl också lite ljusare i hemmet under den stunden. Nu var väl intresset inte så stort i mitt grannskap. Inte en lampa slocknade och det är ändå några dussin hus/lägenheter vi ser ifrån oss.

Kommentarer är stängda.