Förberedelse för att censurera nätet

Sverige skall öva IT-försvar tillsammans med USA i höst. Övningen kallas för Cyper Storm och syftet är att lära sig hantera IT-attacker mot samhället och samhällsfunktioner.
Att Allan Widman, Fp, med glädje ser fram mot samarbetet är inte så konstigt. Han tillsammans med Tolgfors är väl de som mest dansar efter USAs pipa.
Och även anser att en hård övervakning av nätet är nödvändigt av några skäl som lindrigt sagt verkar grumliga.

Att öva mot IT-attacker är i sig inget fel, om det inte vore för en del omständigheter.
De omständigheterna är att när en tidigare övning under namnet Cyper Strom 2 genomfördes i USA så ingick det att bloggare och nyhetsmedia publicerade känslig information.
Med andra ord i en tänkt IT-attack så ingår media och bloggar.

Konsekvensen av den hållningen är naturligtvis att det i ett övningsscenario ingår att stänga ned bloggar och media i en händelse av en IT-attack.
Och då kan man förstå att Widman och Tolgfors så gärna vill öva tillsammans med USA.

Andra om det här: TänkvärtWiseman den ena av dem är för censur på nätet den andra inte.

Det här inlägget postades i Internet. Bokmärk permalänken.

3 svar på Förberedelse för att censurera nätet

 1. Wiseman skriver:

  På vilket sätt är ”Tänkvärt” för censur på nätet?

 2. urban skriver:

  Eftersom jag uppfattar det så att du stödjer Sveriges samövning med USA där det finns ingredienser som att hantera bloggar och media som sprider information.
  Att jag använder en svepande formulering om censur är helt enkelt det att jag anpassar mig till den logik och retorik som krigshetsarna har, dvs:
  – Den som inte är med mig är emot mig –
  Om jag missuppfattat dina åsikter om vår krigföring i Afghanistan eller ditt stöd för samövning med USA så ber jag om ursäkt.

 3. Wiseman skriver:

  Jag är för både Sveriges militära och civila deltagande i Afghanistan och jag är för samövningar med USA. Jag är däremot starkt emot censur. Det torde Wiseman’s Wisdoms vittna om.

  http://altenberg.se/?p=6651

Kommentarer är stängda.