Pneumokockvaccinering av alla, barn

På debatt i Aftonbladet den 27/7-06 kräver Marie-Louise Ekholm, Stig Nyman, Jakob Olofsgård, Solveig Ternström och Camilla Wissmar obligatorisk pneumokockvaccinering av alla småbarn.

Vaccinet ger ett bra skydd mot bl.a hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. I Norge genomförs ett sådant vaccinationsprogram sedan den 1 juli i år. Initiativet är lovvärt men inte helt nytt. Pneumokockvaccinering av äldre har med framgång genomförts under lång tid.

Redan 1994 visade Socialstyrelsen i sin författningssamling SOSF 1994:26 på skyddseffekten med vaccinering.

En aspekt som dock debattörerna inte berörde är att vaccinet även ger skydd mot lunginflammation. Lunginflammation är den allvarligaste följdsjukdomen vid influensa. Även om rapporteringen om fågelinfluensan i Sverige i princip har upphört så är utvecklingen i Asien synnerligen oroande. Smitta mellan personer har förekommit en tid och vill det sig riktigt illa kan det utvecklas till en pandemisk influensa.

Vår beredskap i Sverige är inte bra, en plan för pneumokockvaccinering av fler grupper bör därför övervägas. Norge kommer vid ett pandemiutbrott genomföra just pneumokockvaccineringar av större grupper. I Sverige saknas den planeringen helt trots att WHO rekommenderar lagring av pneumokockvaccin som en skyddsåtgärd inför ett pandemiutbrott.

Länkar: Socialstyrelsen och pneumokockvaccin, om fågelinfluensan

060806 Andra bloggar om: , , ,

Det här inlägget postades i Hälsa. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Pneumokockvaccinering av alla, barn

  1. Pingback: Gester…med ord » Blog Archive » Och om pneumokockvaccin nämns inget

Kommentarer är stängda.