Förvirring om influensa

Ser att det förekommer en hel del förvirring i en del kommentarer angående svininfluensan.
Det gäller bl.a. om inte den vanliga återkommande säsongsinfluensan har stått för 100-tals dödsfall redan. Avsikten är väl att förminska svininfluensans nu rapporterade åttonde dödsfall.

Nu finns det en stor skillnad mellan ankomsttiden för säsongsinfluensan och svininfluensan. Säsongsinfluensan kommer betydligt senare på året, vilket framgå av diagrammet från Smittskyddsinstitutet.

Men andra ord har man maximal otur får man först svininfluensan och sedan säsongsinfluensan. Ja under förutsättning att man inte vaccinerar sig mot en eller båda då förslagsvis.
Att vaccinera sig mot svininfluensan är självklart för Inga Lill och för mig på samma sätt som vi vaccinerar oss mot säsongsinfluensan varje år.

DN | SVD | SYD | 20/11 |  AB | EX |


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Det här inlägget postades i Hälsa. Bokmärk permalänken.

7 svar på Förvirring om influensa

  1. Smidigt skriver:

    Bra 🙂 Sen när virusen muterar och erat egna veka immunförsvar som aldrig utsatts för ens fisklukt ska försöka ta uti med ett riktigt virus och vaccin ej ännu finns… bon voyage 🙂

  2. urban skriver:

    @Smidigt. En kommentar fullt i klass med den logiken och sakligheten som bl.a. sanningsrörelsen står för.

  3. Elisabeth skriver:

    Faktum är att Smidigt har en poäng. Genomgången influensa ger ett visst skydd mot liknande typer av virus. Flera genomgångna influensor ger på sikt bättre skydd (dock ej 100%-igt) mot nya virus. Vaccination ger inte denna typ av skydd annat än under den tid vaccinet verkar, och bygger alltså inte upp immunförsvaret långsiktigt. Vaccination är alltså mycket riktigt ngt som fungerar om man hela tiden har tillgång till vaccination, men har man hela tiden förlitat sig på vaccin mot influensor och en dag står utan vaccin mot en influensa med hög dödlighet, ja då ligger man nog inte så bra till. Tyvärr.

  4. Elisabeth skriver:

    Om man redan bestämt sig så kanske denna artikel är ointressant, men jag tycker jag alltid man kan vara öppen för att lära sig nya saker så:

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3427795.svd

  5. urban skriver:

    @Elisabeth. Visst ger en genomgången influensa ett skydd mot liknande influensatyper under vissa förutsättningar. En genomgången säsongsinfluensa ger exempelvis generellt inget skydd mot nästa års säsongsinfluensa. Så för att gardera sig där krävs vaccinering varje år. Vilket också görs normalt av ungefär 500.000 människor i Sverige per år. En liten detalj som kommit bort i allt med svininfluensan.

    Samtidigt är det att ta en viss risk att utsätta sig för en smitta bara för att få ett eventuellt framtida skydd mot samma typ, i det här fallet H1N1. Fågelinfluensan, som det inte blev något med här hos oss, var av typen H5N1. Det blir lite som att, det som inte dödar härdar.

    Teorin om att man står utan vaccin en dag mot en influensa med hög dödlighet så spelar det inte så stor roll. För om den influensan har förekommit tidigare men muterat så finns det ett grundvaccin framtaget redan som precis som med säsongsinfluensan kan anpassas till den nya varianten.

    Och jag har läst Ann-Catrins artikel och haft ett antal diskussion med hennes man Bo. Jag har begärt en enda sak av honom. Och det är att han skall ge mig en källa som stödjer hennes resonemang. En källa han har inte kunnat ge mig den.
    Förutom då en enda studie av Paul Glezen. En person som jag snabbt hittade en halvt dussin studier av där han förespråkar massvaccinering.
    Så tills dess jag har fått en enda seriös källa som stödjer Ann-Catrins artikel så betraktar jag det som en ren partsinlaga.

  6. Mattias skriver:

    Säsongsinfluensan kommer tidigare på året än vad svininfluensan har gjort. Toppen är närmare bestämt mellan vecka 6 och 14.

    Om man tittar på svininfluensan började den väl komma under hösten. Någon gång vecka 40?

    Om några år får vi se om svininfluensan kommer att vara en återkommande influensa. Den som lever får se.

  7. urban skriver:

    Till Sverige kommer säsongsinfluensan runt vecka 52 för att ha sin topp då mellan vecka 6 och 14. Tidigare eller senare kan bli lite förvirrande det med, då den som kommer i december uppkommer på våren i, oftas då i Asien.
    Så den kommer senare än svininfluensan om man tänker sig svenska förhållanden.

    Om svininfluensan blir en återkommande influensa lär det inte bli några problem. Säsongsinfluensan har vi rätt så bra koll på med fungerande vaccin som brukar tas fram i god tid. Hur det blir med den saken i år är jag lite osäker på dock.

Kommentarer är stängda.