Trumpeten i Indian Wells

Som en uppföljning av mitt tidigare inlägg orsak och verkan fortsätter vi här att bena ut varför det till som synes ser ut att finnas en del konstiga och märkliga lagar i USA.
Tittar man närmare på det hela märks det att alla lagar är relevanta och har tillkommit med ett logiskt och genomarbetat synsätt.
Att de uppfattas som märkliga är bara vår oförmåga att spåra ursprunget till det hela. En oförmåga jag dock inte behäftas med. Så här kommer förklaringen till det som ni inskränkta uppfattar som konstigt.

Förbud mot att:

# Spela trumpet för att locka någon in i en butik i Indian Wells, Kalifornien.
Bara namnet Indian i Indian Wells bör ge alla logiskt tänkande personer en fingervisning om varför lagen kom till.
Men vi går grundligt tillväga här. Indian Wells grundades som stad 1888. Den stora populationen vid den tiden var indianer som fick en fristat där under Indiankrigen. Den fristaden ordnades av hövdingen Röda Molnet i samband med fredsuppgörelsen 1868. Med de stora folkvandringarna i USA under senare häften av 1800-talet valde många pensionärer att bosätta sig i Florida tack vare klimatet. En trend som fortsätter än idag för övrigt men nu kanske av andra anledningar.

Runt 1888 hade bosättningen Indian Wells fått en så pass stor befolkningsvolym att orten upphöjdes till stad.
I den befolkningen fanns dessutom en veteran från 7:e kavalleriet. Nej alla dog inte vid Little Big Horn.
Hans namn var Semus Orphan, f.d. trumpetblåsare i kavalleriet.
70 år gammal öppnade han en butiken Indian Scalps, som sålde precis det som namnet säger. Vilket väckte en viss uppståndelse bland den befolkningen som hade rötter bland indianerna.
Efter ett mindre upplopp lugnade dock stämningen ner sig lite i samhället.

Den 29 december 1890 ville Semus påkalla uppmärksamheten att det väntades in ett stort antal nya indianskalper från, då vid den tiden okända, orten Wounded Knee.
Han tog fram sin trumpet och ställde sig utanför butiken och blåste Taps i en mer uppjazzade version precis när en grupp indianer passerades hans butik.

När staden ett år efteråt byggdes upp på nytt infördes förbudet mot att spela trumpet för att locka in någon i en butik.
Mer info finns på stadens hemsida:

Att trumpet användes av det kavalleriet i USA på den tiden utgår jag ifrån att de flesta vet. Men det skadar inte i dessa tider att lägga till den informationen.

Lite extra info: Semus Orphan är begravd tillsammans med sin trumpet, vars placering i förhållande till hans kropp är något okonventionell.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Det här inlägget postades i Allmänt, På spaning efter den tid som flytt. Bokmärk permalänken.