Oljor på gott och ont

Oljor är användbara. Dom kan användas till matlagning, uppvärmning, belysning och behandling av gjutjärnsstekpannor.
Olja för uppvärmning av hus är bekvämt. Men definitivt inget att rekommendera vare sig för plånbok eller miljö. Det finns alternativ för att hålla sig varm. Vi kan elda med ved och kanske t o m komplettera med vår ständigt närvarande solenergikälla.
En misshandlad, rostig gjutjärnsstekpanna återfår sitt liv efter att ha blivit insmord med matolja och därefter få vila i några dagar.

Matolja med en liten klick smör förhöjer smaken på kött, som skall brynas och därefter efterstekas. Panerade rätter tjänar också på en blandning av matolja och smör. – Men tänk på lagom temperatur, inte för hög. –

Lampolja gör att våra gamla fotogenlampor ger ett ljuvligt ljus i den varma, mörka sommarnatten. När flugorna slutat surra och lagt sig till ro kan vi njuta av det mjuka skenet.

Olivolja smakar gudomligt i en grekisk sallad med solvarma tomater, tunna lökringar och oliver. Ett grovt lantbröd därtill och ett par klunkar vin blandat med strålande solsken gör anrättningen fullkomlig.

Koka spagetti, låt den rinna väl av. Lägg upp i en djup tallrik. Ringla olivolja över. Klipp färska örter och dra några varv med pepparkvarnen. Några duttar riven färsk parmesan och så ett par stänk olivolja till. Blanda och ät med njutning.
Glöm inte att skölja ned med några klunkar vin. Och titta på solen.

Inga Lill

Andra bloggar om: , , , ,

Allmänt. Bokmärk permalänken.