Kastrulljakten

Till skillnad från Kastrullresan som handlar om en resa över ett större område. Rörde sig vår kastrulljakt över ett mindre område, närmare bestämt Vollsjö.
Anledningen var enkel. en julskinka på 5,7 kilo hade inhandlats och det gällde att hitta en lämplig kastrull för den hela. Man kan tycka att den 10-liters kastrull vi hade skulle räcka. Enligt mitt synsätt så räckte den också. Skinkan fick plats i den. Men Inga Lill påpekade att det skulle finnas plats för sådant där som vatten och en del annat som skall till när man kokar julskinka.
Att köpa en 15-liters kastrull kändes lite onödigt då den troligtvis bara kommer användas maximalt en gång per år, knappt det ens. Vi har aldrig tidigare behövt använda mer än en 10-liters. Återstod att försöka låna en istället.
Det visade sig inte var helt lätt ingen i vår närmaste bekantskapskrets hade en så stor kastrull.
Förslag fick vi men vid närmare inspektion visade sig även de vara 10-liters.
10-liters kastrull ser faktiskt riktigt stora ut vid första påseendet men försök få ned en nästan sex kilo stor skinka i den. Visserligen säger ekvationen att det skall finnas nästan 40% utrymme kvar. Men på något konstigt sätt stämmer inte det när man pressat ned skinkan.

Antingen är skinkan inte 5,7 kilo utan 9 någonting eller så är alla 10-liters kastruller egentligen 6-liters. Det sistnämnda verkar inte så troligt för någon bör ju ha upptäckt det under alla år. Återstår att skinkan väger mer än vad som står på den. Men det verkar heller inte riktigt troligt då den är inhandlad på ICA. En liten gåta att lösa det där.

Nåja det löste sig till slut Hembageriet i Vollsjö hade en som var tillräckligt stor. Är väl en 15-liters eller kanske en riktig 10-liters.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.