Flott värre

Häktet i Helsingborg är tydligen en riktigt modern anläggning. Enkelrum med toalett, platt-TV med sex kanaler att välja på. Idrottshall, med möjligheter till innebandy, fotboll och som det verkar bli snart även ett pingisbord. Ett antal besöksrum och lite annat smått och gott.
Kanske inte alltför mycket att säga om det eftersom de som skall bo där trots allt inte är dömda än.

Påminner när jag var med och tittade på ritningar till häktet i Malmö, närmare bestämt det som gällde elen. Arbetade då som freelance-säljare av portabla jordfelsbrytare mot elinstallationsföretag. Och eftersom jag som säljare alltid lagt med vinn om att kunna det jag säljer bra så var det inga problem att diskutera el och elsäkerhet med elektriker.
Så där hamnade jag till slut hos företaget som skulle stå för elinstallationerna på häktet. Inte för att titta på ritningar utan det var mer att han som ansvarig ville att jag skulle titta på dem när jag ändå var där.

Ritningar är inte min starka sida måste jag erkänna men lyckades hålla masken och kom med en del förslag på omdragningar av elen som verkade sakkunniga.
Ett elsäkerhetsproblem var att de intagna kunde få för sig att kortsluta elen genom att stoppa in metallföremål i kontakten. Behövdes då system som snabbt bröt strömmen utan att andra celler drabbades. Ett av de inte fullt så seriösa förslagen från min sida vara att dra in 380V i kontakterna för att stävja det hela. Av någon egendomlig anledning så utfördes inte installationerna på det sättet.
Nåväl en liten utvikning från ämnet om häktet i Helsingborg. Med tanke på att det finns en hel del säkerhet får man hoppas att det inte är insatta svängdörrar i cellerna utan någon form av säkerhetsdörrar och att man tänkt på att de skall låsas och låsas upp enbart utifrån och inte från insidan.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.