De ängsliga på Twitter

Efter att ha varit aktiv på Twitter i några år tycker jag mig se en del mönster när det gäller en del personer där.
Förutom att jag följer de personer som likt mig sysslar med sökmotoroptimering så följer jag även en hel del som skriver om politik. Allt från järnrörshöger till stenkastarvänstern.
Och så då en del självutnämnda proffstyckare. Ni vet de där människorna som har åsikter om allting och försöker med pondus framföra dem.

Just den kategorin får en del problem då och då. För det här med att tycka rätt är det viktigaste för dem. Vad som är rätt eller fel i tyckande verkar vid första anblicken vara enkelt. Första regeln brukar vara att allt som SD tycker är fel. Så lång så väl och ingenting att orda så mycket om. Där kan alla tycka rätt utan att oroa sig för att någon kommer uppfatta det som att de tycker fel.

Men ibland uppstår en del problem i deras tyckande. Exempelvis det som kallades får Tårtgate. Där kulturministern skar upp en tårta föreställande en svart kvinna.
Då det var en symbolisk handling för att visa på könsstympningen. Här såg det från början enkelt ut att ta ställning för och därmed tycka rätt.
Men så hände det som proffstyckarna har sin stor ängslan för. Afrosvenskarna protesterade mot det hela och kallade hela aktionen rasistisk.

Här blev det stora problem att tycka rätt. Vilken sida skall man stödja, risken är att man tar ställning för en sak där några kan tycka att man har fel åsikter är överhängande. Så de valde att inte tycka alls. Utan nöjde sig med att referera till de olika åsikterna utan att ha en åsikt själva.

Ungefär liknande inträffade för inte allt för länge sedan i samband med stödet för att kvinnor skall få bära slöja utan att trakasseras. En självklarhet naturligtvis att ingen skall trakasseras av religiösa skäl. Ingen andra skäl heller naturligtvis.
Men här blev det lite komplicerat för tyckarna då kvinnor, en del flyktingar från muslimska länder, ansåg att slöjan är ett förtryckarinstrument och att stödja bärandet av den understödjer förtrycket.
Ånyo drabbades tyckarna av ängslan att tycka fel. Så bättre då att redovisa argument för och emot slöja utan att ta direkt ställning själv.
För det här med att tyckande är komplext. Man måste alltid se till att tycka rätt.

Något man också tycker sig se är att de, och en hel del till, väljer att enbart följa dem vars åsikter stämmer överens med dem man själv har. Kan vara ett sätt att få bekräftelse att man hela tiden tycker rätt.
Men det känns lite som att:
Sitta framför en spegel och prata med sig själv.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.