Att välja bryta regler frivilligt

Det här med att aktivt göra ett val att medvetet bryta mot regler som kan ge straff är ibland ett svårt val.
Men ett val man kan tycka för stunden måste göras.

Nu är det här jag kunde ha råkat ut för ingen grav lagöverträdelse utan hade på sin höjd kunnat innebära en hel del böter och ett indraget körkort.

På väg med bil för att ta hem mat från Rönås Byakrog. Väg 13 (mot Hörby) svår dimma och mörkt ute redan. Anpassar farten efter dimman, ser i backspegeln en ambulans närma sig snabbt bakifrån, blåljusen tränger igenom dimman.

Tänker om den är på väg att hämta någon som behöver omedelbar hjälp för att överleva eller köra in någon till akutvård.

Dimman och en väg som inte har speciellt många synliga avfarter gör det svårt att svänga av för att ge den fri passage.

Så jag väljer att sakta ned istället så den komma förbi snabbt.

Efter en kurva då ambulansen snabbt kommit mycket nära mig kommer mötande trafik i en lång rad, tror att det var en traktor först. Pärlbandet av ljus från de andra bilarna ser jag sträcker sig långt bak.

Ser inget naturligt ställe att köra av på så jag kan ge fri väg, inte i dimman och mörkret. Ambulansen närmar sig än mer, snart kommer de extra ljussignalerna att jag hindrar dess väg slås på.

Ser vägen framför mig, inga hinder eller andra bilar, växlar med och trycker gasen i botten. Visserligen har jag en bil från -96 men det är en Saab turbo så accelerationen är det inget fel på. Visst trimmad lite också enligt den förra ägaren.

Så att snabbt lägga ambulansen bakom sig vållar inga problem. Jag är inget hinder för utryckningen. Nästa problem som kommer finns en bit fram på vägen, där står en hastighetskamera.  Tänker lite snabbt på att det får väl gå till domstol då med allt trassel det innebär.

Bilkön i den motsatta körriktningen upphör, jag släpper gasen, blinkar till höger och bromsar, ambulansen sveper förbi med hög hastighet och jag ser dess blinkade ljus försvinna helt när jag svänger in för att hämta min mat.

Såg ingen blixt från hastighetskameran, så kanske den inte var aktiv eller så hade jag fått ned farten när jag passerade. Eller så såg jag inte blixten för blåljusen. Fast det får jag väl rätt på sinom tid.

Nu var tiden som jag lyckades bereda väg för ambulansen genom att öka farten rätt så obetydlig, men ger i alla fall en del funderingar omkring det här med att bryta mot regler medvetet.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 svar på Att välja bryta regler frivilligt

  1. Anders Karlsson skriver:

    Var en liknande händelse i Göteborg i våras där en bil körde något framåt mot rött för att släppa fram en Ambulans. Naturligtvis stod det en polis och väntade bakom knuten och sydde fast denna gubben. Detta gick till domstol då personen som åkte fast tyckte att denna gjort rätt och han blev naturligtvis friad i rätten. Samma sak men nu är det en digitalkamera och inget vittne som kan lämna vitnesmål. Nu fyrades ju inte blixten av så jag tror du klarar dig men annars tror jag att det blir uppförsbacke…

  2. urban skriver:

    Jo tänkte lite på att det kunde ge en del problem när jag gasade. Men skrämmande på ett sätt att man har det i tanken när man försöker hjälpa till lite. Känns inte som att samhället riktigt har lyckats då. Och så pratar de om en lag som skall tvinga folk att ingripa och hjälpa andra annars så kan de själva bli straffade.

Kommentarer är stängda.