Årets förvillare

Den inte alltför smickrande titeln årets förvillare gick, kanske inte så överraskande, till Annika Dahlqvist. Titeln delas ut av Föreningen Vetenskap och Folkbildning.
En förening som bland annat har som målsättning att:

”Särskilt tar föreningen som sin uppgift att i en fri opinionsbildning bekämpa de felaktiga föreställningar som förekommer i frågor som kan avgöras vetenskapligt.”

Det skall kanske påpekas att priset inte gäller hennes engagemang om LCHF-kost utan hennes utsvävningar i andra ämnen som svininfluensan, vaccin, cancer som ligger till grund för det hela. Även om det finns en viss risk att hon drar på sig törnekronan och känner sig orättvis utpekad så anser jag nog som medlem i Vof att ge henne utmärkelsen Årets Förvillare hamnade rätt.
Annika har ett stort medialt genomslag och har ett antal anhängare med till sina kostråd.
Som läkare betraktas hon också som en trovärdig auktoritet. Att då använda den plattformen till att sprida felaktiga och direkt farliga påstående är att passera anständighetens gräns.
Och utmärkelsen är befogad.
För fortsatta diskussionen finns en bra tråd på Vofs forum här.

Andra: Kostdoktorn | Tankebrott | Zac |
Media om det hela: SVT | Dagens Medicin | AB | 20:53 AB |


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

3 svar på Årets förvillare

 1. Jax skriver:

  Tudelad människa. Hissen går inte ända upp i ena hjärnhalvan, alla hästar hemma i andra. Hon är m.a.o. genomsnittligt ok med ’sverigestatistiken’ sätt att se det. Å andra sidan, kanske detta är modellen? Våga testa, utmana. Blir det inte rätt så ändrar man MO direkt (till skillnad från andra revirspinkande karriärsugna byråkrater). Att ha rätt direkt vid första tesen är ju aldrig lätt. Det är faktiskt mer rätt att spåna och våga utmana än att snöa in på något felaktigt i 30 – 40 år. Fram för förändring. Bättre med nya idéer, även om de är fel (ty de blir rätt till slut), än att lita på gamla mossiga teser ingen vågar rubba bara för att man är rädd om sin karriär. Go, Annika, go!! Sverige behöver verkligen ’ruckare’! 😀

 2. urban skriver:

  Ja jag vet inte om jag håller med dig där Jax.
  Att använda ett förtroendekapital man har byggt upp för att sedan sprida irrläror eller påståenden som man direkt tar tillbaka när man möter kritik anser jag inte vara att utmana det etablerade.
  Snarare tvärtom. Gör man det dessutom från en position där man kan anses besitta expertkunskaper som läkare bör man tänka lite mer på vad man häver ur sig.

  Och vilka nya idéer pratar vi om här, om man bortser från hennes kostråd. Kostråden är för övrigt ingenting hon själv har kommit fram till. Utan där har hon bara fört vidare andras idéer.

  Jag får intrycket av att du inte heller har lagt ned någon tid på att läsa varför hon blev utnämnd till årets förvillare. Det är bara att titta på de kritiska kommentarerna om varför VoF utnämnde henne, så upptäcker man att de som kritiserar beslutet inte har läst motiveringen till det hela.

  Så läs det först så kan vi diskutera senare. Känns lite meningslöst att ha en debatt med någon som inte tar sig tid att ta rätt på fakta.

 3. Jax skriver:

  ääh, du läser ju inte ordentligt. Jag menade inte just HON, jag menade modellen i sig, där man vågar ta snabbare beslut och vågar ifrågasätta gamla mögliga dogmer. Vidare så skrev jag också att hissen inte går ända upp hos henne…men att hon har modet att sticka ut kan ingen ta ifrån henne.

Kommentarer är stängda.