Ord

En del ord vållar problem. Det klassiska inom politiken är ecklesiastikminister numera kallas posten för utbildningsminister. Det förstnämnda ordet gav upphov till en del tungvrickningar och uttalsproblem. Departementet hette då Ecklesiastikdepartementet vilket var ännu svårare att uttala och stava till. Om man undrar mer om ordets ursprung kan wikipedia hjälpa till.
Visserligen verkar förklaringen till att titeln ändrades lite väl konstruera, misstänker att det var svårt att få någon till arbetet pga av uttalsproblem. Eller snarare den som hade posten behövde ju inte säga sin titel som ofta det vara snarare hans kollegor som vill ha bort ordet.
Lite kännetecknande är att namnet ändrades 1968 året efter kom Lgr 69, läroplan för grundskolan. Sedan dess har skolan varit föremål för en hel del debatter ang sänkt kvalitet och begreppet flumskolan började dyka upp.
Nu ser dock den delen äntligen vara på väg bort med Jan Björklunds förslag. Kommenterar här på stoppa friskolor.
I undervisnings namn borde man ta tillbaka det gamla ordet igen. Sedan för att göra det lite mer intressant kunde man sätta en annan folkpartist på den posten. Det skulle bli något för journalister att bita i.

Ett annat ord som är lite märkligt är badrumsblandare. Det avser kranar och det där andra man vrider på i ett badrum. Men ordet i sig låter lite som att man blandar badrum. Eller snarare någon pryl som blandar om badrum. Frågan är vad man får om man blandar badrum?
Fler badrum eller mera badrum. Eller blir det kanske ett kök?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.