Reclaim-rörelsen är inte vänster

Efter Reclaim-rörelsens totala fiasko i Rosengård där de jagades bort av de bosatta där kan man konstatera en del saker.
Sedan blev det som vanligt från reclaimfolkets sida, sten- och flaskkastning allmän vandalism. Nu tillhör det inget undantag utan är en regel när den gruppen demonstrerar eller t.o.m. det verkar vara det grundläggande syftet med deras aktiviteter.

De brukar kallas för vänsterligister, vänsterextremister och en del annat med koppling till vänster så även av mig tidigare.
Började fundera lite på begreppet vänster efter att jag läst en bloggpost av Röda Malmö. Nu delar han och jag inte speciellt många åsikter för övrigt.

Men hans inlägg får mig att komma ihåg när jag själv blev på politiskt aktiv i början på 70-talet.
På röda 70-talet valda jag att bli aktiv i moderaterna och dessutom stödja den amerikanske krigföringen i Vietnamn. En kombination som verkligen gav tillfälle till att argumentera.

Det jag först slås av är att debattatmosfären var helt annorlunda då. Animerad och med höga röster ja, men inget våld överhuvudtaget. Det gick utmärkt att stå på Sigmatorget i Västerås och munhuggas med olika bokstavsgrupper inom vänstern för att sedan på kvällen sitta hemma hos någon av dem och dricka lite öl, jag föredrar öl framför rödvin, och fortsätta diskussionen. Inget hat eller våld präglade atmosfären vid något tillfälle.

Det andra jag drar mig till minnes är den ideologiska kunskapen. De röda, oavsett falang eller bokstäver, var mycket väl pålästa och hade en sådan underbyggnad i sina diskussioner att de tvingande mig att besöka deras studiecirklar samt läsa även deras skrifter för att kunna argumentera emot dem på ett seriöst sätt.

Och det är på den sista punkten ideologisk skolning och kunskaper som det brister hos Recalimrörelsen, ja och AFA för den delen också. De påstår sig ha ett vänsterperspektiv med saknar grunden och verkar ha mycket lite kunskaper om vilka läror eller ideologier som ligger bakom epitetet vänster.

Därför anser jag nog att begreppet vänster på de grupperna är lite felaktigt om man går till innebörden av det politiska begreppet vänster.

Grupperna är egentligen att jämföra med vanliga fotbollshuliganer även om den gruppen brukar gå omaskerade.

Läs också: Maria Ferm | Organisk Intellektuell |


SYD | SVD | DN

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

På spaning efter den tid som flytt. Bokmärk permalänken.

11 svar på Reclaim-rörelsen är inte vänster

  1. Pingback: Trottens Betraktelser » Ett fiasko för reclaim-konceptet

Kommentarer inaktiverade.