Banjoland

Den minnesgoda kommer nog ihåg scenen nedan från filmen Den sista färden.

Dueling Banjos kallas låten de spelar tillsammans, en komposition från 1955 och mycket populär i Country-musiken att spela, närmare bestämt inom det genren som brukar kallas för Blue Grass.
 
Med tanke på filmen och de boendens karaktärer brukar man använda begreppet Banjoland som nedsättande för samhällen i avkrokar långt från den civiliserade världen. Med andra ord platser där inavel och inte fullt så begåvade människor bor. Gärna med ett stänk av hembränt, tjuvskytte och allmänt opålitliga människor. Eller för att överföra det till svenska förhållanden, inskränkta och korkade bönder.
 
Har sett det epitetet användas för den kommun jag bor i sedan över 20 år. Sjöbo kommun närmare bestämt. Med tanke på att det mest är folk från Måsstaden som drar till med det så kan man nog säga att den eventuella inskränktheten inte finns i vår kommun utan mer norröver.
 
Och förståelsen för de av oss som inte bor på Södermalm är mycket begränsad utanför 08. Obefintlig skulle man kunna säga. Vilket återspeglas i den politik som De rödgröna håller på att driva igenom. Där Miljöpartiet är drivande att stänga ned hela landet förutom storstäderna. Och Allianspartierna med decemberöverenskommenlsen stödjer.

Det här inlägget postades i Vollsjö. Bokmärk permalänken.