Vad är normen?

Rasmus Fregerslev har en poäng i det han skriver att fokusera på att kalla folk eller partier för rasistiska inte är en framkomlig väg.
Inte för att bekämpa det han benämner som rasism. Utan att man skall titta orsakerna till rasism som han menar är rädsla. Rädsla för att bli arbetslös, rädsla för terrorism, rädsla för brott. Kort sagt det som orsakar rädslan.
Nu kan man utgå ifrån att inga debattörer i Sverige kommer bry sig om råden utan de kommer att fortsätta kalla de med avvikande åsikter för rasister och korkade dumskallar.

Samtidigt väcker det onekligen frågan om vad som är normen när det gäller dessa frågor. Rasmus verkar sätta normen att alla i slutändan skall instämma med att ett land skall ta emot och sörja för alla från andra länder som vill komma dit. Ett synsätt som verkar vara allena rådande hos många debattörer. Och instämmer man inte med det så är man rasist.
Vilket i sig faktiskt är felaktigt.
Sedan kan vi titta lite på några rädslor. Terrorhandlingar är en högst reell rädsla och dessutom sannolik i Sverige förr eller senare.
Bland de som flyr hit finns enligt uppgift en hel del mördare som kriget i Syrien. Något förbud för den typen av gärning finns inte. Lagförslaget som kommer pratar om maximallt två års fängelse vilket är mer eller mindre ett skämt.
När dessutom Stockholms Stad i sin handlingsplan för återvändande terrorister tänker hjälpa de med bostad och arbete så är den rädslan för terror högts påtaglig och sannolik.

Att flyktingar skall hota arbetstillfällen från svenskar får nog betraktas som högts osannolikt för övrigt. Trots påstående om att de från Syrien skulle vara välutbildade så är fakta att deras utbildningsnivå i snitt lägre än för oss inhemska i landet.
Och vi skall inte prata om utbildningsnivån hos dem som kommer hit ifrån en del afrikanska länder. Samt anhöriginvandringen som följer efter den första vågen beviljats permanent uppehållstillstånd.
Så den rädslan kan man bortse ifrån. Däremot kan man inte bortse från den ekonomiska rädslan. Redan nu fungerar sjukvården och delar av skolan mycket bristfälligt. Inte blir det bättre om vi skall ge livstids försörjning till hundratusentals människor de närmsta åren.

Så rädslorna är helt befogade och synnerligen påtagliga. Och normen att man skall ta emot alla som vill komma hit för att slippa stämplas som rasist är felaktig.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.