Svininfluensan snart bara en nysning från dig – Är du samhällsnyttig lilla vän?

Svininfluensan kräver en del förberedelser hos bl.a. organisationen. Vi blir varnade att häften av personalen kan komma att insjunkna och verksamheten behöver anpassas för det.
Om det skräckscenariot inträffar lär det bli stora problem i samhället.

Det som är intressant är också vad som kommer att hända efteråt. Om nu det blir så att häften blir sjuka så lär en hel del företag analysera hur deras verksamhet fungerade under den tiden.
Så nästa våg av uppsägningar av personal lär komma när den utvärderingen är gjord.
För kan en verksamhet klara sig hyfsat med 50% av personalstyrkan lär det få effekter i sysselsättningen.
Inte så att häften avskedas men några procent till lär få gå.

Finns också en diskussion om vilka som skall få vaccin först, eller om det inte räcker till alla, vilka som inte skall få.
Att sjukvårdspersonal är en prioriterad grupp är helt odiskutabelt. Men sedan vilka grupper anser Socialstyrelsen vara så pass viktiga att de inte får bli sjuka eller riskera att dö?
Uppenbarligen har redan Socialstyrelsen frångått principerna om lika värde för alla människor i steget efter vaccinering av sjukvårdspersonal.

De som har en samhällsviktig verksamhet skall få vaccin först. Det lär innefatta alla anställda på Socialstyrelsen, förutom de som inte är tjänstemän kan man tänka. Regeringen tippar artikelförfattaren Martin Peterson i DN på.
Det kan tyckas lite märkligt. Tror faktiskt ingen skulle märka om halva regeringen låg sjuk, landet klarar sig bara bra i alla fall. Kungen nämner han som exempel på en samhällsviktig person som lär särbehandlas. Och det kan nog stämma bra. Kungahuset har alltid särbehandlas trots att de inte gör någon nytta. Fast de lär inte behöva något vaccin, parasiter brukar klara sig ändå.

Så det kommer bli en liten huggsexa när myndigheterna skall välja ut vilka av oss som förtjänar att leva eller vilka som vi kan undvara i samhället om det går åt skogen.

ABEX | SVD |

Kent Persson | Lidingö | Resursbloggen |


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

1 svar på Svininfluensan snart bara en nysning från dig – Är du samhällsnyttig lilla vän?

  1. Pingback: Gester…med ord » Blog Archive » Välvilja eller illvilja

Kommentarer inaktiverade.