Lata lärare och slöa skolledare?

Det är stor synd att inte förstaklassarna får förmånen att åtnjuta möjlighet till adekvat hjälp redan från början.

Eleverna får, enligt förslag av Jan Björklund, vänta ända till 6:e årskurs för att få kunskap om sig själva. Att själva kunna greppa sin situation. Det är kul att lära sig tycker en sjuåring. Att få en guld- eller silverstjärna i skrivboken kanske inte alla uppnår. Men en glad gubbe med goda råd finns alltid att ge.

Varför ses en månggradig betygsskala som så skrämmande? Från lärare. Från vissa skolledare. Är det månne så att man känner av bristerna i sitt eget pedagogiska kunnande eller är man helt enkelt lat? Om reaktionen beror på lättja borde väl istället förslaget välkomnas. Vilket verktyg, vilket instrument till att ge varje individ en god chans! Att sätta in resurser från allra första början när dom som mest behövs.

Om Jan Björklunds betygssystem genomförs skulle vi kanske slippa uppleva framtida fall liknande tvillingarna Robin och Rasmus Sjöholms. Två kommuner, Vellinge och Trelleborg, förvägrade dem den skolgång de egentligen var berättigade till. De förlorade fem års utbildning, som idag är svår att återhämta.

Det är en oerhörd skam, som det svenska utbildningsväsendet borde rodna över. Skolverk, skolledning, lärarutbildning och ”utbildade lärare” !!!

Om dessa tvillingars läs- och skrivsvårigheter hade upptäckts i tid. Om någon brytt sig och gett dem stöd hade deras framtida möjligheter kanske gestaltat sig annorlunda.

Tänk om tvillingarna fått betyg redan i ettan. Då kanske någon hade vaknat.

Jan Björklunds förslag om betyg i sexan är bra men skulle bli bättre om det infördes redan i ettan. Då behövde inte så mycket värdefull tid förspillas.

– Om tävlingar betraktas som något fult och inte sporrande skulle vi inte ha någon idrottsrörelse här i landet. Hemska tanke, vare sig OS eller VM skulle finnas. Till syvende och sist måste man inte alltid tävla med andra. Man kan också tävla med sig själv och känna tillfredsställelse över egna uppsatta mål. –

Inga Lill

Om ämnet: Björn | Kärring mot strömmen | Falkens blogg

Andra bloggar om: , , , ,

Politik. Bokmärk permalänken.

1 svar på Lata lärare och slöa skolledare?

Kommentarer inaktiverade.