Fel med religiösa symboler i myndighetsutövning

Något jag uppenbarligen har missat är att det är tillåtet med religiösa symboler i den yttersta av alla myndighetsutövningar som finns. Nämligen den där det är sanktionerat att våld får användas för att lösa en uppgift. Polisen med andra ord.

Huvudduk, turbaner och kippa får poliser bära, något som skickar ut helt fel signaler i vårt samhälle. Myndighetsutövning i vilken form det än må vara skall vara helt fri från religiösa markörer. Ja egentligen all verksamhet som är offentlig om den så bedrivs av privata eller kommunala aktörer skall vara fri från religion.

Eftergifterna som görs till förmån för att tillåta att man markerar vilken religion man har är ett steg tillbaka i utvecklingen mot ett sekulariserat samhälle. Ett samhälle som det tagit oss lång tid att få mer eller mindre fritt från det religiösa förtrycket som fanns tidigare.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

7 svar på Fel med religiösa symboler i myndighetsutövning

 1. Lotta skriver:

  Mycket bra skrivet!
  Just Poliser borde se neutrala ut och inte förmedla vad dem har för privat religiös tro.
  Poliser kämpar ju att få och uppehålla respekt från landets invånare. Många svenskar tycker att personer med slöja är ett förtryckt folk ( tex dem har inget att säga till om och att det är mannen som styr denna kvinna, kvinnan ska bara stå tyst i bakgrunden m.m) så i detta fall så hon räkna med att många kommer att se henne som en förtryckt polis..
  Och många muslimer godkänner inte att kvinnor arbetar inom ett mansyrke, hur blir det då med en kvinna som bär dessutom slöja och arbetar som polis, en skam för islam?. Har själv hört ( jag som svensk kvinna) att jag är en skam mot männen och yrket för jag arbetade med bilar och det var muslimer som sa det till mig.
  Tror hon kommer få det tufft från både svenskarna och muslimerna sida. Vad kommer hon göra när hon ska reda ut ett bråk med rasister, ska hon säga till dem och försöka få dem att följa hennes råd?
  Låter fint att hon ska försöka breda kunskapen och ta bort fördommarna men tycker att just polisyrket är lite fel bransh att börja i om man vill ändra folks åsikter. Vi har poliser för att öka tryggheten i samhället inte för att provocera människor. Har inget emot slöja isig men klädkoder borde vara lika för alla.

 2. Kira skriver:

  Håller med till punkt och pricka!

 3. Sten skriver:

  Men en liten miniatyr av en svensk flagga får inte bäras på uniformen, inte ens på nationaldagen.

 4. zoega59 skriver:

  i och för sig har du rätt
  Men det är också diskriminerande om dessa med olika former av huvuddukar inte får jobb pga dett, men å andra sidan får man ta seden dit man kommer

 5. urban skriver:

  Ett liten aspekt här som polisen helt har glömt bort och många andra också som vill föra in religiösa symboler i offentliga yrken är att det representerar förtryck.
  Förtryck som människor har flytt hit för att slippa. Kristna grupper förföljs i en del länder med muslimskt styre eller har det svårt. Den gruppen kommer inte känna tilltro eller må bra av att se poliser med de religiösa symboler som tvingade dem att fly hit.

 6. OntiArmen skriver:

  – Men hon är inte polis. Hon studerar till polis. Vad jag vet så kan man inte neka någon utbildning idag p.g.a. åsikt eller tro. Förresten, fel åsikt kan göra att du inte blir antagen till polisutbildning. Men inte ’fel’ tro. Men hon kommer inte bli polis, trots sin utbildning. Således ett slöseri med utbildningspengar kan man tycka. Det sägs att konstigaste saker kan hända, men så jävla konstiga som att tillåta en polis iklädd i en religiös symbol kommer inte hända, inte ens i ett konstigt land som Sverige. Vågar du slå vad om det? 😀

 7. urban skriver:

  Nja ordet polisen i inlägget är länkat till en artikel. Där står det följande i en faktaruta till höger:

  – Rikspolisstyrelsens författningssamling, FAP 178-1, reglerar polisens uniformering. Så här står det om religiös huvudbonad:
  12 § Religiös huvudbonad i form av huvudduk, kippa eller turban får bäras till uniform. Huvudbonaden ska vara blå eller svart. –

Kommentarer inaktiverade.