Semlor, surströmming och julafton


Fettisdagsbulle, fastlagsbulle, hetvägg, namnen på semlor kan variera. Vad de innehåller och hur de skall ätas är även det olika. Med mjölk, varm eller kall. Skall locket ätas först eller skall man använda locket till att skrapa upp grädden?

Förr i tiden och enligt tradition skall semlor börja ätas först på fettisdagen vilken i år infaller den 20 februari. Den tradition har för länge sedan glömts bort och semlor börjar säljas allt tidigare. Vårt hembageri i Vollsjö kör igång strax efter jul med försäljningen. Men ingen skugga över dem, de är verkligen inte ensamma om att starta tidigt. Frågan är snarare om någon överhuvudtaget väntar till fettisdagen numera.

Traditioner luckras upp för andra produkter också. För inte alltför länge sedan var surströmmingspremiären lagstadgad på samma sätt som starten för kräftätandet. Numera kan både surströmming och kräftor inhandlas året om.

Frågan är bara varför tiden för julafton skall betraktas som helig. Låt det datumet vara flexibelt det med. Midsommar vore en lämplig tid. Rationellt blir det också. Midsommarstången kan enkelt kompletteras med lite julpynt. Dansen kring midsommarstången kan lätt sammanslås med dansen kring granen. Sångerna är enkla att ändra. Byt ut ett ord så sitter de bra.
Små tomtarna, små tomtarna är lustiga att se…

Vill du göra en egen hetvägg så finns här flera bra recept på semlor.

Andra bloggar om: , , , , , ,

På spaning efter den tid som flytt. Bokmärk permalänken.

2 svar på Semlor, surströmming och julafton

  1. Pingback: Gester…med ord » Blog Archive » Internettjuvar

  2. Pingback: Bullar med grädde varje dag? « wellnessfight

Kommentarer är stängda.