Att akademikerbarn i allmänhet har ett större ordförråd än barn från arbetarklassen skall tydligen studeras lite grundligare.
Visserligen har det gjorts ett antal studier om det här tidigare. Bl.a. Basil Bernstein konstaterade det hela på 50-60-talet. Samma sak att när barnet kommit upp till runt sex års ålder är det mycket svårt att utveckla det språkliga grundbeteendet.
I princip går det med rätt så stor träffsäkerhet förutsäga hur en sexåring kommer klara av sin framtida skolgång med ledning av barnets uppväxtmiljö och språk vid den åldern.
Det praktiska resultat ser vi på den sociala snedrekryteringen som finns på högre utbildningar. Dvs barn med utbildade föräldrar är överrepresenterade. På det sättet är forskningen vare sig ny eller speciellt banbrytande.
Problematiken ligger snarare i oförmågan från samhällets sida att göra någonting åt det hela. Kunskapen och sammanhanget har varit kända i decennier. Men praktiska åtgärder har i stort sätt aldrig satts in.
Att då dra forskningen ett varv till som skall göras nu, är onödigt och slöseri med resurser. Bättre vore att försöka åtgärda det hela.
—
Läs även andra bloggares åsikter om Pedagogik, akademiker, utbildning, skolan,
4 svar på Onödigt att forska om det hela