Inte konstigt

Att läsförmågan försämras bland barn över tid är oroväckande. Utan att kunna tillgodogöra sig skrift så försämras möjligheterna för både den enskilda och samhället i stort.
En orsaks sägs vara den ökande användningen av datorer. Vilket inte verkar vara helt osannolikt.

Vi matas mer och mer med korta informationssnuttar via våra bildskärmar. Korta texter vars innehåll man snabbt skall ta till sig för att sedan gåt till nästa. Samma utveckling ser vi andra media som TV och film. Budskapen skall vara lätt att ta till sig och de skall vara korta.
Tid för reflektion och eget tänkande trängs undan till förmån för det lättsmälta ytliga.

Även om man som Mattias är inne på att informationsflödet förändras i samhället så är bristande läsförmåga ett mycket stort problem.
Att ta sig igenom en akademisk utbildning med bristande läsförståelse lär knappast gå.
Och som samhället förändras så är de med låg utbildning klara förlorare redan nu och kommer bli det än mer i framtiden.

Det här inlägget postades i Kultur. Bokmärk permalänken.

2 svar på Inte konstigt

  1. Xenolith skriver:

    Tror den försämrade standareden på skolan och lärarnas dramatiskt försämrade situation är minst lika viktig -om inte viktigare, vi har ju tappat jämfört med andra länder i Europa och mig veterligen finns det datorer även där!

  2. urban skriver:

    Visserligen är den här rapporten lite gammal http://www.skolverket.se/2.3894/publicerat/arkiv_pressmeddelanden/2004/stor-brist-pa-behoriga-larare-i-sverige-1.9190 men den visar att datortätheten per elev är avsevärt lägre i andra länder än i Sverige.
    Sedan har jag också för mig att datoranvändandet i Sverige är generellt sätt högre rent allmänt än i många andra länder.

Kommentarer inaktiverade.