Den börjar närma sig – men inget om vaccin mot lunginflammation

Svininfluensan vill säga, det första fallet som behöver vårdas i respirator. Den 22-åringen som ligger där har troligtvis fått med sig smittan från en utlandsresa så man kan inte riktigt än säga att smittan sprids inom landet.
Men det är bara en tidsfråga tills den kommer börja smitta inom landet också. Hur allvarlig den kommer att bli är fortfarande oklart, men den verkar tydligen mot de yngre åldersgrupperna värst. Med stor sannolikhet att de äldre kan ha fått en viss immunitet genom att ha varit utsatta för tidigare pandemier.

Den drabbade 22-åringens tillstånd förvärrades av en lunginflammation som är en av de allvarligaste komplikationerna vid en influensa, som just svininfluensan är. Även om den kallas för den nya influensan, pandemi eller något annat.

Mot lunginflammation finns det däremot ett vaccin som kan vara verksamt samt ge en bra skyddseffekt. Pneumokockvaccin som det heter. Men som sagt fortfarande inte en rad i media om det vaccinet.
Fast det kan kanske bero en del på Socialstyrelsens hållning till det hela i Ystad Allehanda uttalade Anders Lindberg på Socialstyrelsens smittskyddsenhet följande i samband med fågelinfluensan:
”Pneumokockvaccinering ligger ganska långt ner i beredskapen för pandemi. Anledningen är att den inte hjälper mot alla typer av lunginflammation, och att den inte hjälper alla människor.”
Verkar inte som att den hållningen förändrats. Detta trots att Socialstyrelsen själva i rapporter (SOSFS 1994:26) slagit fast att pneumokockvaccin ger en bra skyddseffekt och minskar dödligheten vid biverkningarna av en influensa.
Att det vaccinet ligger lågt ner i planeringen såg vi redan det år, 2006, som uttalandet kommer ifrån. Det nämndes i princip inte alls i beredskapsrapporten för åtgärder vid en pandemi. Vårt grannland Norge hade vid den tidpunkten i sin beredskapsrapport vid en pandemi åtgärder som massvaccinering med just pneumokockvaccin för att lindra en del.

Men varför det inte nämns kan kanske bero på att antalet doser lär vara mindre än 20.000 i landet av just det vaccinet. Visserligen är de siffrorna på antalet doser några år gamla men det lär knappast ha ändrats sedan 2006.

Tidigare skrivet om det här i Gester: Vaccinera sig (finns en länk där till källor)


SVD | SVD 2 SVD 3 | DN | DN 2 | DN 3 | Ex | Syd |

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Allmänt. Bokmärk permalänken.

6 svar på Den börjar närma sig – men inget om vaccin mot lunginflammation

  1. Pingback: Gester…med ord » Blog Archive » Välvilja eller illvilja

Kommentarer inaktiverade.