Den börjar närma sig – men inget om vaccin mot lunginflammation

Svininfluensan vill säga, det första fallet som behöver vårdas i respirator. Den 22-åringen som ligger där har troligtvis fått med sig smittan från en utlandsresa så man kan inte riktigt än säga att smittan sprids inom landet.
Men det är bara en tidsfråga tills den kommer börja smitta inom landet också. Hur allvarlig den kommer att bli är fortfarande oklart, men den verkar tydligen mot de yngre åldersgrupperna värst. Med stor sannolikhet att de äldre kan ha fått en viss immunitet genom att ha varit utsatta för tidigare pandemier.

Den drabbade 22-åringens tillstånd förvärrades av en lunginflammation som är en av de allvarligaste komplikationerna vid en influensa, som just svininfluensan är. Även om den kallas för den nya influensan, pandemi eller något annat.

Mot lunginflammation finns det däremot ett vaccin som kan vara verksamt samt ge en bra skyddseffekt. Pneumokockvaccin som det heter. Men som sagt fortfarande inte en rad i media om det vaccinet.
Fast det kan kanske bero en del på Socialstyrelsens hållning till det hela i Ystad Allehanda uttalade Anders Lindberg på Socialstyrelsens smittskyddsenhet följande i samband med fågelinfluensan:
”Pneumokockvaccinering ligger ganska långt ner i beredskapen för pandemi. Anledningen är att den inte hjälper mot alla typer av lunginflammation, och att den inte hjälper alla människor.”
Verkar inte som att den hållningen förändrats. Detta trots att Socialstyrelsen själva i rapporter (SOSFS 1994:26) slagit fast att pneumokockvaccin ger en bra skyddseffekt och minskar dödligheten vid biverkningarna av en influensa.
Att det vaccinet ligger lågt ner i planeringen såg vi redan det år, 2006, som uttalandet kommer ifrån. Det nämndes i princip inte alls i beredskapsrapporten för åtgärder vid en pandemi. Vårt grannland Norge hade vid den tidpunkten i sin beredskapsrapport vid en pandemi åtgärder som massvaccinering med just pneumokockvaccin för att lindra en del.

Men varför det inte nämns kan kanske bero på att antalet doser lär vara mindre än 20.000 i landet av just det vaccinet. Visserligen är de siffrorna på antalet doser några år gamla men det lär knappast ha ändrats sedan 2006.

Tidigare skrivet om det här i Gester: Vaccinera sig (finns en länk där till källor)


SVD | SVD 2 SVD 3 | DN | DN 2 | DN 3 | Ex | Syd |

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Allmänt. Bokmärk permalänken.

6 svar på Den börjar närma sig – men inget om vaccin mot lunginflammation

  1. Martin skriver:

    Tror det är samhällsekonomiska hänsyn som spelar in. Unga klarar i regel en influensa väl, några få drabbas av en allvarlig bakteriell lunginflammation som i värsta fall är dödlig. Väldigt många ska behöva vaccineras för att hitta de enstaka som har nytta av vaccinet, till stor kostnad för samhället.

  2. Korrektur skriver:

    Han har fått det genom en kompis som varit utomlands och inte genom att ha varit utomlands själv.

  3. gester skriver:

    En vanlig influensa klarar nog de flesta unga av väldigt väl, den slår mest mot de äldre eller de med vissa sjukdomar. Men om rapporterna stämmer ang svininfluensan så är det just de unga som löper störst risk. Inte de äldre. Om vi nu bortser från de riktigt gamla eller de med nedsatt immunförsvar.
    Så där finns en rätt stor skillnad mot den traditionellt årliga återkommande influensan.

    Vid en influensa så är det bakteriell lunginflammation som är den vanligaste varianten om vi pratar lunginflammation. Det är bara att se vad exempelvis Socialstyrelsen själva har kommit fram till.
    Det är bl.a. därför pneumokockvaccin i vissa landsting regelbundet ges i samband med influensavaccin till äldre, Stockholms till exempel. (Nu skyddar det vaccinet i c:a fem år så det behöver inte tas varje år).
    Samhällsekonomiskt kan man alltid diskutera vad som är effektivast. Där får man ta hänsyn till vad sjukskrivningar, arbetsbortfall osv kostar totalt sätt för samhället eller en spruta för 150:- per person.

    Nu är det en hypotetisk fråga då det inte finns pneumokockvaccin i den mängden eller hinner tas fram i tid.
    Det arbetet skulle ha börjats mycket tidigare.

    Korrektur > Ok tack för den korrigeringen. Gör förstås inte saken bättre.

  4. Raz skriver:

    Orealistiskt att vaccinera alla för mycket. Har själv trots att jag är under 30 haft en lunginflammation som resulterade i IVA, respirator osv och ett drygt halvårs tid för att komma tillbaka men det drabbar ju så oerhört få. Faktum är ju att det mest handlar om att förstå i ett tidigt stadium när man behöver professionell vård, jag tror man tjänar mer på att informera människor och ha tid att ta emot de som söker vård snarare än att lägga all vårdpersonalens tid på att vaccinera.

    Ett stort tack till alla IVA-läkare, sköterskor etc. Några av er räddade mitt liv.

  5. gester skriver:

    Nu är det väl ändå så att man vaccinerar just för att undvika belastningar på sjukvården i ett senare skede. Du beskriver ju själv vilka resurser som sattes in för att klara din hälsa.
    Informera skyddar inte mot smitta.
    Tidsmässigt så tar det inte speciellt mycket tid att vaccinera i större skala heller. Förstår inte vad du fått det ifrån.
    Vi som tar influensavaccin varje år ser hur snabbt de arbetar. För vår kommun, Sjöbo, skulle det ta 5 personal 5 arbetsdagar att vaccinera hela befolkningen på 18.000 personer.
    Klockade in det i samband med influensavaccineringen förra året.
    Nu är det inte aktuellt att vaccinera hela befolkningen. Men större mängder skulle gå mycket fort att klara av.

  6. Pingback: Gester…med ord » Blog Archive » Välvilja eller illvilja

Kommentarer är stängda.